Bog, Bajer & Bio #15 - Drengene fra Sankt Petri

Emne: Besættelsen

11. April 2019

Læg i kalender Køb billet
Tidspunkt: Kl. 19.00
Sted: Kunstbiografen Pris: Forsalg: 50 kr.

Bog, bajer & bio er et koncept vi kører i samarbejde med biblioteket, hvor vi kobler litteratur og film sammen under et tema. Køb en billet, få den byttet til en fadøl, slå numsen i sædet og nyd et kort oplæg før filmen.

Alsang (fra norsk og svensk: fællessang) er betegnelsen for en række fællessangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark 1940-45. På stævnerne sang tusindvis af deltagere fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse. Fænomenet begyndte i Nordjylland i juli 1940 og kulminerede den 1. september 1940, hvor flere hundrede tusinde mennesker deltog i alsangsstævner over hele landet. Alsangen blev betragtet som den første form for kollektiv modstand overfor den tyske besættelsesmagt. I løbet af krigen udviklede modstanden sig senere til jernbanesabotage og bombesprængninger. Et af de lokale eksempler var sprængningen af Esbjerg Højskolehjem den 10. april 1945, hvor flere tyske soldater omkom. Højskolehjemmet var hjemsted for Gestapo i Esbjerg.

I Esbjerg fandt den første alsang sted på Torvet den 20. august 1940. Succesen blev gentaget den 1. september 1940. Begge gange deltog omkring 10.000 mennesker i arrangementerne. Det første arrangement begyndte kl. 19.30. De første 3.000 deltagere havde modtaget gratis sanghæfter, hvorefter man var løbet tør. Der var opført en lille estrade, hvor Rostrups Orkester spillede musikken til sangene. I alt blev der sunget ti sange i løbet af aftenen. Vejret var præget af regnbyger, hvilket de enkelte paraplyer på billedet viser.